Dodelijk ongeluk Terschelling

Fatale klap

Schippers snelboot “Tiger” en watertaxi “Stormloop“ maakten voor fatale klap passeer afspraak. Op vrijdag 21 oktober 2022 rond 07.15 uur sloeg het noodlot toe in een vaargeul bij het Schuitengat, in de buurt van Terschelling. Een watertaxi, die onderweg was van Harlingen naar Terschelling, botste in het donker op een snelle ferry van rederij Doeksen. Die was in tegengestelde richting onderweg naar de haven van Harlingen.

 

Afspraak via marifoon

De schippers van de snelboot en de watertaxi wisten in de vroege morgen dat ze elkaar moesten passeren en spraken daar met elkaar over via de marifoon. De “Leeuwarder Courant” luisterde het marifooncontact terug tussen beide schepen en de verkeersdiensten op Terschelling en in Harlingen. Kort voor de aanvaring zocht de schipper van de snelboot Tiger contact met zijn collega van de watertaxi. Vanaf de Stormloper, kwam de reactie: “Zeg het maar…”, schrijft de Leeuwarder Courant.

 

Stuurboord op stuurboord

Via de marifoon werd afgesproken dat de beide schepen elkaar stuurboord op stuurboord*
zouden passeren. Dat betekent dat ze allebei zo veel mogelijk aan de linkerkant van de vaargeul gaan varen. Of ze dat gedaan hebben, heeft de krant tot op heden niet kunnen achterhalen. Via de marifoon meldt de Tiger even later aan de verkeersdienst op Terschelling: “Een probleem, een probleem!”

* Stuurboord-stuurboord of stuurboord op stuurboord passeren is een begrip met betrekking tot navigatie in de binnenvaart. Normaalgesproken moeten schepen op een rivier of kanaal stuurboordswal houden, dat is in vaarrichting gezien de rechterzijde.

 

Vier doden

Het ongeluk kostte het leven aan drie mannen en een 12-jarige jongen. Twee van de lichamen zijn tot op heden (26-10-‘22) nog niet gevonden. De politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen onderzoek naar het ongeluk.

 

Meer informatie

De veiligheid op het water verhogen. Dat is het voornaamste doel van de marifoon. Juist gebruik ervan is een vereiste. Wij leren jou alles over de Marifoon en het gebruik ervan. Voor verdere informatie kan je ten alle tijden contact met ons opnemen, we helpen je graag verder. Draag bij aan de veiligheid op het water en registreer je direct voor het marifoonbewijs door op de knop beneden te klikken.

Volle vaart vooruit!

Start vandaag nog met de e-cursus