Keurmerk Blauwe Vlag

Inleiding

Varen en veel blauwe vlaggen zien…Als je vaart zal het niet onopgemerkt blijven dat er bij de Nederlandse stranden en jachthavens 195 Blauwe Vlaggen zijn gehesen. Nederland heeft maar liefst 195 Blauwe Vlaggen toegekend gekregen van de Foundation for Environmental Education (FEE). Deze vlag is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor schone stranden en veilige jachthavens.  In 2023 ging het nog beter dan in 2022. 134 havens en 61 Nederlandse stranden kregen dit jaar de onderscheiding, zes meer dan in 2022.

Varen en zwemmen in schoon water

Het keurmerk Blauwe Vlag wordt toegekend aan jachthavens en stranden die voldoen aan een aantal criteria waaronder schoon zwemwater en goede sanitaire voorzieningen. Voor bezoekers en toeristen is het predicaat een internationaal herkenningssymbool zodat ze weten waar ze veilig kunnen zwemmen. Jaarlijks wordt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) opnieuw gecontroleerd of stranden en jachthavens nog aan de gestelde eisen voldoen. Dit jaar reikte voormalig weervrouw Helga van Leur de onderscheidingen uit en hees hierbij een blauwe vlag op het strand van de Wassenaarse Slag.

Nieuwkomers

Nieuwkomers zijn onder meer de stranden van Monster en Rockanje in Zuid-Holland en een haven in het Gelderse Elburg. Ook de jachthaven in Terschelling heeft in 2023 opnieuw het keurmerk gekregen. Het is de enige locatie die sinds het ontstaan van de onderscheiding in 1987 elk jaar een Blauwe Vlag heeft ontvangen!

marifoon terschelling

Viezigheid uit de Oude Rijn

Erik van Dijk, coördinator van de Blauwe Vlag in Nederland, vertelt dat de Nederlandse zwemwaterkwaliteit over het algemeen heel goed is. “Van alle Nederlandse kustgemeenten hebben alleen de stranden van Den Haag en Katwijk geen blauwe vlag.” Dat heeft te maken met hun ligging vlak bij de monding van de Oude Rijn, legt Van Dijk uit. “Daar komt soms viezigheid van mee, daar is lastig wat aan te doen.”

Meer leren?

In onze basiscursis marifonie leren we jou de basis voor het veilig gebruiken van de marifoon inclusief leuke weetjes zoals deze. Ons lesmateriaal is met de grootste zorg samengesteld en bevat veel oefenvragen en gevalideerde examens. Meld je nu aan voor de online cursus en ga optimaal voorbereid het examen in!

Volle vaart vooruit!

Start vandaag nog met de e-cursus