Marifoon Examen

Examens worden afgenomen bij het CBR. In iedere provincie in Nederland kan je examen afleggen. Na het slagen voor je examen kan je het bedieningscertificaat aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) van het ministerie. Dit certificaat is levenslang geldig. Ontdek hier de verschillende certificaten, actuele examenlocaties en examenkosten.

Marifoon_examen

RDI

Cyberveiligheid, digitaal veilige apparatuur en telecomsecurity

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) werkt aan een veilig verbonden Nederland, dat kan rekenen op de beschikbaarheid van betrouwbare telecommunicatie. Zij verstrekken de marifonie bedieningscertificaten nadat je geslaagd bent voor het examen.

Rijksinspectie digitale infrastructuur (RDI)

Examenlocaties

Examen doen bij jou in de buurt

Examens worden afgenomen op een computer bij het CBR. Voor het examen Basiscertificaat Marifonie heb je 60 minuten de tijd om 30 meerkeuzevragen (ABCD) af te ronden. De kosten van dit examen zijn op alle locaties gelijk (€82 in 2024). Je bent geslaagd als je minimaal 70% goed beantwoord. Examens staan los van de cursus en kan je zelf plannen op een locatie naar voorkeur. We raden aan dit tijdig te doen. Ook Belgen kunnen in Nederland examen afleggen bij het CBR.

Certificaat aanvragen

Na het behalen van het examen kan je het bedieningscertificaat aanvragen

De aanvraag voor het bedieningscertificaat gaat via de RDI door middel van een aanvraagformulier. Bij dit formulier voeg je de examenuitslag toe en een recente pasfoto. Het duurt gemiddeld 6 weken totdat je het bedieningscertificaat ontvangt. Het bedieningscertificaat is levenslang geldig!

Bedieningscertificaten

Voor de marifonie zijn er drie certificaten te behalen. Het basiscertificaat (ookwel VHF certificate), het beperkt certificaat (ookwel Marcom-B) en het algemeen certificaat (ookwel Marcom-A). Het basiscertificaat is bedoeld voor binnenwateren, het Marcom-B voor binnenwateren en kustwateren en het Marcom-A voor zeevaart. Voor het basiscertificaat hoef je enkel een theorie-examen te doen. Voor Marcom-A en -B moet je daarnaast praktijkexamen afleggen (zie info beneden). Wij bieden cursussen aan voor zowel het Basiscertificaat Marifonie als Marcom-B. 

Basiscertificaat

Binnenvaart

 

Marcom-B

Binnenvaart
Kustwateren

Marcom-A

Binnenvaart
Kustwateren
Open zee

Praktijkexamen Marcom

Om Marcom-B te verkrijgen moet je ook een praktijkexamen afleggen genaamd ‘operationele vaardigheden’. Dit examen duurt slechts 20 minuten. Onze cursus bereid je hierop voor. Sommige cursisten kiezen daarnaast voor een optionele praktijktraining. Dit is niet verplicht. 

Examen GMDSS

Speciaal voor mensen die al het basiscertificaat bezitten maar door willen leren voor Marcom-B, is het ‘examen GMDSS’ ontwikkeld. Voor dit examen krijg je 45 minuten de tijd om 25 meerkeuzevragen (ABCD) te beantwoorden. Wij hebben een online module GMDSS die jou klaarstoomt voor dit examen.

FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen over het examen marifonie

In ons stappenplan ‘marifoon halen’ leggen we jou alles uit rondom het examen van A tot Z. Van het aanmelden voor het examen tot het volledig operationeel bedienen van de marifonie-installatie. Klik op de knop beneden om het stappenplan te lezen.

Hoe lang duurt het examen?

Het examen basiscertificaat marifonie duurt maximaal 60 minuten  (zonder eventuele extra tijd bij dyslexie).

Hoeveel vragen moet ik goed hebben?

Om te slagen moet je minimaal 70% van de meerkeuzevragen (ABCD) goed beantwoorden.

Verschillen de examenkosten?

Examenkosten worden vastgesteld door het CBR en zijn bij alle examenlocaties gelijk. Wel verschillen deze kosten per examen.

Waar kan ik examen doen?

Op de website van het CBR staat een lijst met erkende examenlocaties per provincie, klik hier voor de locaties.

Kan ik via jullie een examen reserveren?

Nee. Dit is helaas niet mogelijk. Examen afleggen is enkel mogelijk bij een CBR locatie bij jou in de buurt.

Wat als ik niet slaag?

Als je de eerste keer niet slaagt, kan je je opnieuw inschrijven voor het examen. Je betaalt dan wel een tweede keer de examenkosten bij het CBR.

Overzichtelijke informatie en mooie website! De 30 uur die ik dacht kwijt te zijn aan de studie was ruim. Ik gok dat ik toch binnen een uurtje of 20 alle hoofdstukken doorlopen had. Meevaller… Marifooncertificaat in the pocket!

Arthur

Cursist

Klaar voor de start?

Meld je nu aan voor de digitale cursus