Marifoon Examen

Examens en certificaten worden uitgegeven door het Agentschap Telecom van het ministerie. Zij hebben diverse locaties in Nederland aangemerkt als exameninstantie. In vrijwel iedere provincie kan je examen afleggen. Ontdek hier de verschillende certificaten en examenmogelijkheden.

Marifoon_examen

Agentschap Telecom

Radio en televisie, telefonie en een veilig gebruik van internet

Agentschap Telecom werkt aan een veilig verbonden Nederland, dat kan rekenen op de beschikbaarheid van betrouwbare telecommunicatie. Zij verstrekken de marifonie bedieningscertificaten nadat je het examen gehaald hebt.

Examenlocaties

Het agentschap telecom heeft vaarscholen gemachtigd om marifoon examens af te nemen

Voor het examen Basiscertificaat Marifonie heb je 60 minuten de tijd om 30 meerkeuzevragen (ABCD) af te ronden. De kosten van dit examen zijn overal hetzelfde en bedragen €71. Het examen Marcom-B duurt 90 minuten en bevat 60 meerkeuzevragen (ABCD). De kosten voor dit examen zijn vastgesteld op €98. Examens staan los van de cursus en kan je zelf plannen op een locatie naar voorkeur. We raden aan dit tijdig te doen.

Certificaat aanvragen

Na het behalen van het examen kan je het bedieningscertificaat aanvragen

De aanvraag voor het bedieningscertificaat gaat eveneens via het Agentschap Telecom door middel van een aanvraagformulier. Bij dit formulier voeg je de examenuitslag toe en een recente pasfoto. Het duurt gemiddeld 6 weken totdat je het bedieningscertificaat ontvangt.

Bedieningscertificaten

Voor de marifonie zijn er in Nederland drie certificaten. Het basiscertificaat (ookwel VHF certificate), het beperkt certificaat (ookwel Marcom-B) en het algemeen certificaat (ookwel Marcom-A). Het basiscertificaat is bedoeld voor binnenwateren, het Marcom-B voor binnenwateren en kustwateren en het Marcom-A voor zeevaart. Voor het basiscertificaat hoef je enkel een theorie-examen te doen. Voor Marcom-A en -B moet je daarnaast praktijkexamen afleggen (zie info beneden). Wij bieden cursussen aan voor zowel het Basiscertificaat Marifonie als Marcom-B.

Basiscertificaat

Binnenvaart

 

Marcom-B

Binnenvaart
Kustwateren

Marcom-A

Binnenvaart
Kustwateren
Open zee

Praktijkexamen Marcom

Om Marcom (-A/-B) te verkrijgen moet je naast de theorietoets ook een praktijkexamen afleggen genaamd ‘operationele vaardigheden’. Dit examen duurt slechts 20 minuten. Onze cursus bereid je hierop voor. Sommige cursisten kiezen daarnaast voor een optionele praktijktraining. Dit is niet verplicht.

Examen GMDSS

Speciaal voor mensen die al het basiscertificaat bezitten maar door willen leren voor Marcom-B, is het ‘examen GMDSS’ ontwikkeld. Voor dit examen krijg je 30 minuten de tijd om 25 meerkeuzevragen (ABCD) te beantwoorden. Wij hebben een online module GMDSS die jou klaarstoomt voor dit examen.

FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen over het examen marifonie

In ons stappenplan ‘marifoon halen’ leggen we jou alles uit rondom het examen van A tot Z. Van het aanmelden voor het examen tot het volledig operationeel bedienen van de marifonie-installatie. Klik op de knop beneden om het stappenplan te lezen.

Hoe lang duurt het examen?

Het examen basiscertificaat marifonie duurt maximaal 60 minuten en Marcom-B maximaal 90 minuten.

Hoeveel vragen moet ik goed hebben?

Om te slagen moet je minimaal 70% van de meerkeuzevragen (ABCD) goed beantwoorden.

Verschillen de examenkosten?

Examenkosten worden vastgesteld door het Agentschap Telecom en zijn bij alle exameninstanties gelijk. Wel verschillen deze per examen.

Waar kan ik examen doen?

Op de website van Agentschap Telecom staat een lijst met erkende examenlocaties per provincie. 

Kan ik via jullie een examen reserveren?

Nee. Dit is helaas niet mogelijk. Examen doen is enkel mogelijk bij een beperkt aantal vaarscholen in Nederland.

Wat als ik niet slaag?

Als je de eerste keer niet slaagt, kan je je opnieuw inschrijven voor het examen. Je betaalt dan wel een tweede keer de examenkosten.

Overzichtelijke informatie en mooie website! De 30 uur die ik dacht kwijt te zijn aan de studie was we ruim. Ik gok dat ik toch binnen een uurtje of 20 alle hoofdstukken doorlopen had. Meevaller… Marifooncertificaat (basis) in the pocket!

Arthur

Cursist

Klaar voor de start?

Meld je nu aan voor de digitale cursus