Marifoon Examen

Examens en certificaten worden uitgegeven door het Agentschap Telecom van het ministerie. De examens marifonie worden door verschillende vaarscholen door heel het land afgenomen. Lees hieronder alles over het marifoon examen.

Agentschap Telecom

Radio en televisie, telefonie en een veilig gebruik van internet

Agentschap Telecom werkt aan een veilig verbonden Nederland, dat kan rekenen op de beschikbaarheid van betrouwbare telecommunicatie. Zij verstrekken de marifonie bedieningscertificaten nadat je het examen gehaald hebt.

Examenlocaties

Het agentschap telecom heeft vaarscholen gemachtigd om het examen marifonie af te nemen

Voor het marifoon examen heb je 60 minuten de tijd. Binnen deze tijd moet je 30 meerkeuzevragen (ABCD) afronden. Het examen staat los van de cursus en kan je zelf regelen. De kosten van het examen zijn overal hetzelfde en bedragen €71. Wij raden aan het examen tijdig te plannen. Vaak zijn er lange wachttijden.

Certificaat aanvragen

Na het behalen van het examen kan je het bedieningscertificaat aanvragen

De aanvraag voor het bedieningscertificaat gaat eveneens via het Agentschap Telecom door middel van een aanvraagformulier. Bij dit formulier voeg je de examenuitslag toe en een recente pasfoto. Het duurt gemiddeld 6 weken totdat je het bedieningscertificaat ontvangt.

Bedieningscertificaten

Voor de marifonie zijn er in Nederland drie certificaten. Het basiscertificaat (ookwel VHF certificate), het beperkt certificaat (ookwel Marcom-B) en het algemeen certificaat (ookwel Marcom-A). Het basiscertificaat is bedoeld voor binnenwateren, het Marcom-B voor binnenwateren en kustwateren en het Marcom-A voor zeevaart. Voor het basiscertificaat hoef je enkel een theorie-examen te doen. Voor Marcom-A en -B moet je zowel theorie als praktijkexamen afleggen. Wij bieden een online cursus aan voor het basiscertificaat marifonie en voor Marcom-B.

Basiscertificaat

Binnenvaart

 

Marcom-B

Binnenvaart
Kustwateren

Marcom-A

Binnenvaart
Kustwateren
Open zee

FAQ

Antwoorden op veelgestelde vragen over het examen marifonie

In ons stappenplan ‘marifoon halen’ leggen we jou alles uit rondom het examen van A tot Z. Van het aanmelden voor het examen tot het volledig operationeel bedienen van de marifonie-installatie. Klik op de knop beneden om het stappenplan te lezen.

Hoe lang duurt het examen?

Voor het examen marifonie heb je maximaal 60 minuten de tijd om 30 meerkeuzevragen te beantwoorden. 

Hoeveel vragen moet ik goed hebben?

Om te slagen moet je minimaal 70% goed hebben. Dit betekend dat je 21 van de 30 vragen correct moet beantwoorden.

Hoe duur is het examen?

Waar je het examen ook doet, de kosten zijn €71. Dit bedrag wordt vastgesteld door het Agentschap Telecom. Deze kosten staan los van de cursuskosten.

Waar kan ik examen doen?

Op de website van Agentschap Telecom staat een lijst met erkende examenlocaties per provincie. 

Kan ik via jullie een examen reserveren?

Nee. Dit is helaas niet mogelijk. Examen doen is enkel mogelijk bij een beperkt aantal vaarscholen in Nederland.

Wat als ik niet slaag?

Als je de eerste keer niet slaagt, kan je je opnieuw inschrijven voor het examen. Je betaalt dan wel een tweede keer de examenkosten.

Overzichtelijke informatie en mooie website! De 30 uur die ik dacht kwijt te zijn aan de studie was we ruim. Ik gok dat ik toch binnen een uurtje of 20 alle hoofdstukken doorlopen had. Meevaller… Marifooncertificaat in the pocket!

Arthur

Cursist

Klaar voor de start?

Meld je nu aan voor de digitale cursus