Marifoon halen in Nederland

Inleiding

Als opleidingsinstituut krijgen wij vaak vragen vanuit met name België en Duitsland of het mogelijk is om in Nederland het marifooncertificaat te behalen. Per 1 juli 2019 zijn de regels rondom het halen van het marifoonbewijs als niet-inwoner van Nederland veranderd. Per 1 juli 2024 zijn daarnaast taken verschoven van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) naar het CBR. In deze blog bellichten we de meest actuele kanten van het halen van je basiscertificaat marifonie, Marcom-A of Marcom-B als Belg, Duitser of Fransoos. Alvast een tipje van de sluier: het loont zich in meerdere opzichten om als buitenlander in Nederland de marifoonbewijzen te halen.

Euregio marifoon

Aanbeveling RDI

Gezien de Euregionale ligging en de activiteiten op de binnenwateren zowel zakelijk alsook recreatief is er vanuit De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) een sterke aanbeveling dat zowel Belgen, Duitsers, Fransozen, etc. in Nederland de cursus volgen. Het blijft natuurlijk een vrijwillige keuze of een binnen- of buitenlandse cursist alleen de kennis en informatie wil verkrijgen of later kiest om toch een afsluitend examen te willen doen bij een CBR locatie in Nederland. Bekijk hier een uitgebreid stappenplan voor het behalen van je certificaat. Na het slagen voor het examen, kan je als buitenlander zelf het bedieningscertificaat bij het CBR aanvragen via deze link. De kosten voor deze aanvraag zijn voor 2024 vastgesteld op €90 (eenmalig). Het CBR stuurt vervolgens binnen 4 weken het marifoonbewijs naar je toe, ook naar België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.

 

Onbeperkte geldigheid

Anders dan in België blijft in Nederland de geldigheidsduur van het certificaat voor het bedienen van een marifoon je hele leven lang geldig en hoeft dus niet verlengd te worden na een bepaalde periode of op een bepaalde leeftijd. In België is het certificaat maar 5 jaar geldig. Ongeveer 5 weken voor de vervaldatum worden certificaathouders door de Belgische Examencommissie aangeschreven om hun certificaat te verlengen. De examens in België worden afgenomen door het Belgisch Instituut voor postdiensten eng telecommunicatie (BIPT). Gezien het grote verschil in geldigheidsduur is het dus niet gek dat steeds meer Belgen in Nederland het marifooncertificaat behalen. Je hoeft dan maar één keer te slagen en je hebt het leven lang plezier van het marifoonbewijs.

 

RDI verandert de registratie voor buitenlanders

Als je als Belg, Duitser of Fransoos vóór 1 juli 2019 beschikte over het Nederlandse marifoonbewijs en kon aantonen dat je een (tijdelijke) ligplaats in Nederland had, kon je de marifoon gewoon laten registreren bij de De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) . Ook Duitse, Belgische en Franse schepen konden gewoon de marifoon gebruiken met het zogenaamde Callsign beginnende met een Pxxx. Ook kreeg je een Nederlandse radioroepnaam (Callsign) en bijbehorende ATIS-code. In het radioverkeer was je dan gewoon een Nederlands schip.

Na 1 juli 2019 is in Nederland de regeling van frequentieruimte met meldingsplicht aangepast d.w.z. dat je als buitenlander je marifoon in Nederland niet zomaar meer kunt laten registreren. De overheid heeft de regels aangescherpt. Er moet nu sprake zijn van een band met Nederland. Let op: deze band geldt enkel voor het REGISTREREN van je marifoon. Voor het behalen van je marifooncertificaat heb je deze band niet nodig.

Heb je geen band met Nederland kan je vanaf nu je marifoon niet meer laten registreren via de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Dat moet je tegenwoordig doen in het land waar je woont bijvoorbeeld in België, Duitsland of Frankrijk. Wil je als buitenlander toch je Nederlandse marifoonregistratie verkrijgen dan is dit mogelijk als je:

  1. schip in Nederland teboekgesteld is bij het kadaster*;
  2. een bedrijf of nevenbedrijf in Nederland hebt.

* Een schip dat teboekgesteld is biedt de eigenaar meerdere voordelen. Ten eerste is een dergelijk schip onaantrekkelijk voor diefstal. Het staat geregistreerd in het scheepsregister van het Kadaster en heeft hiervoor een brandmerk gekregen. Dat is een unieke referentie die op geen enkele manier te verwijderen is.

 

Wat gebeurt er nu met bestaande registraties van voor 1 juli 2019? 

Volgens de website van de overheid kan de minister de registratie doorhalen indien niet wordt voldaan bovenstaande eisen. Dat betekent dat de bestaande geregistreerde boten gewoon hun radio roepnaam kunnen behouden. Er komen geen problemen tenzij je:

  • de jaarlijkse bijdrage niet betaald aan het Agentschap Telecom;
  • je boot verkoopt;
  • de vergunning gaat aanpassen.

 

Meer informatie

Hopelijk heeft deze blog je inzicht en kennis verbreed en het enthousiasme voor het behalen van het marifoonbewijs in Nederland versterkt voor zowel Nederlandse alsmede buitenlandse deelnemers. Voor verdere informatie kan je ten alle tijden contact met ons opnemen, we helpen je graag verder. Draag bij aan de veiligheid op het water en registreer je direct voor het marifoonbewijs door op de knop beneden te klikken.

Volle vaart vooruit!

Start vandaag nog met de e-cursus