Marifoon kopen: tips & tricks
Wat is een marifoon?
Het woord marifoon is opgebouwd uit de woorden ‘maritiem’ en ‘communicatie’. Een belangrijk veiligheidsmiddel aan boord. Via dit zend- en ontvangapparaat kun je overleggen met bijvoorbeeld andere schippers, brugwachters, haven- en sluismeesters en verkeersposten. Ook leg je met de marifoon gemakkelijk contact met andere schepen en luister je KNMI marifoonberichten uit. Vooral op vaarwegen waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, vergroot het gebruik van de marifoon de veiligheid.
Vaar je met een pleziervaartuig met een maximale lengte van twintig meter, dan is een marifoon aan boord handig maar nog niet verplicht in Nederland. In België ben je wel verplicht om een marifoon aan boord te hebben als je plezierjacht/boot een lengte van meer dan zeven meter heeft. In het geval dat je boot beschikt over een radar dan ben je altijd verplicht om een deugdelijke marifoon te hebben (radar=marifoon). Met een marifoon aan boord, maak je de kans op ongelukken kleiner en het communiceren gemakkelijker. In dit artikel vertellen we jou wat je moet weten over de aanschaf van dit maritieme communicatiemiddel.
Marifoonsoorten
Er bestaan meerdere varianten marifoons. Grofweg zijn ze onder te verdelen in twee groepen: handheld- en vaste marifoons. Voor gebruik op een klein pleziervaartuig is een handmarifoon (ofwel portofoon) een uitstekende keuze om te kopen. Deze is compact, vaak voordelig geprijsd en zit boordevol handige technische snufjes. Houd er wel rekening mee dat een handmarifoon een beperkter bereik heeft dan een vaste marifoon en opgeladen dient te worden.
Vaste installaties daarentegen, hoeven niet opgeladen te worden, staan altijd op een vaste plaats op het schip en hebben een groter bereik. Dit bereik heeft o.a. te maken met de antenne. Bij een vaste marifoon hoort altijd een marifoonantenne. Deze zogenaamde VHF-antenne wordt op het schip geplaatst en is ongeveer 1,20 meter lang. Enkele bekende VHF-antenne merken zijn Glomex, Banten, Supergain en Metz. Door de lange antenne is het bereik van een vaste marifoon hoger dan een mobiele portofoon.
Mogelijk verwacht je dat een portofoon beperkter is qua mogelijkheden dan een vaste marifoon maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Op een duurdere handmarifoon kunnen ook de functies aanwezig zijn zoals ATIS, DSC en GPS. Kies bewust en overweeg of een duurder model voor jou de investering waard is.
Merken
Als je een marifoon of portofoon aan boord wilt halen, is het verstandig om de juiste keuze te maken afgestemd op je persoonlijke wensen en budget. Je wilt toch ook dat alle communicatie vlekkeloos verloopt en dat je veilig aan het vaarverkeer kunt deelnemen?
Enkele belangrijke kenmerken om op te letten: intuïtieve bediening, robuustheid, waterdichtheid, duurzaamheid, betrouwbaarheid, algemene kwaliteit en uiteraard ook de prijs. Daarnaast is compatibiliteit met andere apparatuur een belangrijke factor in het keuzeproces. Er is een nieuwe generatie marifoons op de markt, boordevol nieuwe features zoals full color touchscreen, AIS ontvanger, NMEA2000, ATIS, GPS, DSC en nog veel meer. Afhankelijk van je persoonlijke wensen en eisen betaal je voor een marifoon ongeveer tussen de 100 en 450 euro. De diverse leveranciers helpen je graag bij het kopen van een marifoon.
De volgende merken zijn momenteel in trek onder schippers: Advansea, B&G Sailing Electronics, Cobra, Furuno, Garmin, Himunication, Icom, Intek, JRC, Lowrance, Mcmurdo, Nexus, Raymarine, Sailor marifoon, Simrad en Standard Horizon.
Instapmodellen
Standard Horizon en Icom bieden instapmodellen, zoals de Standard Horizon GX1400 en Icom IC-M330GE, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Deze marifoons beschikken over de belangrijkste functionaliteiten, zodat je direct kan deelnemen aan het nautisch verkeer en korte berichten kan zenden en ontvangen. De extra functies op deze instapmodellen zijn beperkt. Een marifoon kopen in deze klasse doe je al voor ongeveer 150 euro.
Marifoon met AIS
Meer geavanceerd zijn de marifoons met ingebouwde AIS-ontvanger. Automatic Identification System of afgekort AIS is een systeem gebaseerd op transponder-technologie waarmee de veiligheid van scheepvaart op zeeën en het binnenwater verhoogd wordt. Uitstekende modellen die met AIS werken zijn de Raymarine Ray73, Raymarine Ray91 en Standard Horizon GX6000E.
Marifoon met aansluiting voor tweede bedieningsstation
Diverse marifoonmerken zoals Icom, Standard Horizon, B&G en Raymarine bieden marifoons waarop niet één maar twee handsets kunnen worden aangesloten. Ideaal voor wie de marifoon vanaf meerdere plekken op het schip wil kunnen bedienen. Denk hierbij aan lange schepen of schepen met meer verdiepingen. Populaire modellen zijn bijvoorbeeld de Standard Horizon GX1800 en Standard Horizon GX2200. De Raymarine Ray73, Ray90 en Ray91 zijn zelfs te bedienen met een draadloze handset. Deze techniek staat bij hen bekend als RayMic.
Black-box marifoon
Heb je een boot met beperkte dashboardruimte dan is de Black-box marifoon, zoals de Icom IC-M400BB bij uitstek geschikt. Deze marifoon kan uit het zicht op een snel bereikbare plaats aan boord worden geïnstalleerd. Deze modellen zijn wel vaak een stuk prijziger dan conventionele marifoons.
Portofoon, handmarifoon of handheld marifoon
Voor pleziervaartuigen tot 20 meter mag je een draagbare marifoon op Nederlandse binnenwateren gebruiken. Voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter is een vaste marifoon verplicht. Portofoons moet je registreren in het gebruikersregister. Hiervoor heb je minimaal een basiscertificaat marifonie nodig. Lees hier meer over het behalen van het bedieningscertificaat en marifoonexamen. De ATIS-code die je krijgt, programmeer je in de portofoon. Als je de portofoon niet aan boord gebruikt maar wel in je bezit hebt, heb je toch een vergunning nodig.
Portofoons zijn dus een goede keuze voor kleine schepen tot 20 meter. Het hanteerbare formaat maakt ze gemakkelijk te vervoeren en biedt vrijheid. Portofoons zijn waterdicht en hebben over het algemeen een prima bereik voor kortere afstanden. Voor echte lange afstanden is een vaste marifoon altijd beter gezien het hogere bereik. Sommige modellen, zoals de Icom IC-M25, blijven zelfs drijven als ze overboord vallen.
Combimarifoon en DSC
Bij zogeheten combimarifoons is het mogelijk om het zendvermogen naar eigen inzicht in te stellen tussen hoog en laag. De hoge stand voor op zee en de lage (maximaal 1 watt) voor de binnenwateren. In de zeevaartstand zendt de marifoon met hoger vermogen (maximaal 25 watt) en kun je het digitaal oproepsysteem DSC (Digital Selective Calling) gebruiken. Let goed op: om een combimarifoon te kopen en bedienen moet je minimaal het Marcom B-certificaat hebben.
Bespaar jezelf een boete, programmeer je marifoon correct!
De marifoon kopen is stap één. Stap twee is het programmeren. Als je de maritieme zendapparatuur verkeerd geprogrammeerd hebt, kunnen hulporganisaties je niet (goed) helpen. Agentschap Telecom ziet erop toe dat radiozendapparaten gemeld zijn en dat ze de juiste identificatiecodes uitzenden. Als bij controle blijkt dat je een onjuiste identificatie (waaronder ATIS-code en MMSI) gebruikt, kan je een (dure) sanctie opgelegd krijgen. In onze online cursus leer je hoe je de marifoon bedient en correct programmeert.
Volle vaart vooruit!
Start vandaag nog met de e-cursus