Wijziging marifoonkanalen

Inleiding

Het VHF Data Exchange System (VDES) is in gebruik genomen. Dit is een nieuw maritiem communicatiesysteem voor digitaal berichtenverkeer. Voor de invoering van VDES worden een aantal marifoonkanalen – die nu voor analoge spraakcommunicatie worden gebruikt – gewijzigd. Deze kanalen zijn dan niet meer beschikbaar voor analoge spraakcommunicatie. In onderstaande tabel staan de marifoonkanalen waarom het gaat.

   

  Gevolgen voor walstations

  Alle onderstaande walstations (zie afbeelding) met genoemde marifoonkanalen zijn vóór 1-1-2023 omgezet naar een ander marifoonkanaal. TIP: controleer dus altijd voordat je gaat varen of er een wijziging op de vaarroute heeft plaatsgevonden!

  De bovengenoemde kanalen staan nu nog als analoge duplex-kanalen in je marifoon geprogrammeerd. Vanaf 1 januari 2023 kunnen deze duplexkanalen dus niet meer gebruikt worden voor analoge spraak.

  Wel nog analoge spraak gebruiken?

  Ja kunt er dan voor kiezen om tot uiterlijk 31-12-2023 de analoge simplexkanalen 1027 en 1028 in je marifoon te laten programmeren. Vraag eventueel hulp van de installateur. Vanaf 1 januari 2024 wordt de nieuwe indeling volledig in gebruik genomen binnen Europa.

  Naar het buitenland

  Niet in alle landen gelden dezelfde regels voor het gebruik van de marifoon. Bovendien wordt er niet zoals het nu in Nederland het geval is VDES overal gelijk(tijdig) in gebruik genomen. Wel geleden er in Europa dezelfde afspraken als in Nederland. Als je de marifoon buiten Europa wilt gebruiken, laat je dan goed informeren over het gebruik van de marifoon(kanalen) in het land of de regio van de bestemming.

  Meer leren over VHF Data Exchange?

  In onze online cursus basiscertificaat marifoon leer je alles tot in detail over VHF. Ons lesmateriaal is met de grootste zorg samengesteld en bevat veel oefenvragen en gevalideerde examens. Daarom is het slagingspercentage van alle deelnemers zo hoog. Meld je nu aan voor de online cursus en ga optimaal voorbereid het examen in!

  Volle vaart vooruit!

  Start vandaag nog met de e-cursus